Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Poronsarvet

4H-puoti — palveleva poronsarvikauppasi verkossa!



Reindeer antlers (Poronsarvet)


Reindeer antler is a pure Finnish natural product. It is a good and popular material for many kinds of houseware and decorative items.

The reindeer is not damaged by harvesting antlers, but the reindeer itself will drop them in the autumn and grow new ones in the following summer.

When ordering horns from outside Finland, the shipping fees may be substantial. You may estimate the fees with Posti's calculator.


Poro on sarvellinen hirvieläin. Molemmilla sukupuolilla on sarvet, jotka vaihtuvat vuosittain.
Hirvaan sarvet kasvat naaraan sarvia suuremmiksi.

Poronsarvi on maailman nopeimmin kasvavaa luuta. Se saattaa kasvaa pituutta 2 senttimetriä vuorokaudessa ja painoakin puoli kiloa samassa ajassa. Sarven kasvua säätelevät monet hormonit, lähinnä sukupuolihormonit. Kun porouros kuohitaan,sarvien luutuminen ja pudottaminen viivästyy testosteronin puutteesta.

Täysikasvuisilla yksilöillä sarvet ovat yleensä haaroittuneet ja niiden oksahaarat ovat kaksi- tai useampihaaraiset. Iän myötä sarvien koko ja piikkien lukumäärä aluksi kasvaa, mutta silti poron ikä voidaan arvioida sarvista vain karkeasti. Saman yksilön sarvet muistuttavat kuitenkin vuosi vuodelta toisiaan, mutta vanhoilla ja huonokuntoisilla poroilla sarvien koko pienenee.

Metsäalueella poron sarvet ovat yleensä ruskeat, tunturialueella elävien sarvet ovat leveät ja yleensä vaaleat.

Kesällä kasvavia sarvia peittää samettikarvainen nahka. Loppukesällä, kun sarvet ovat kasvaneet täyteen mittaansa ja luutuneet, hirvas keloo eli poistaa nahan sarvistaan hankaamalla niitä puiden runkoihin. Naaras keloo pari viikkoa hirvasta myöhemmin.

Syksyllä poroilla on kiima-aika eli rykimä. Silloin hirvaat ottavat mittaa toisistaan ja taistelevat suurilla sarvillaan. Joskus jopa niin tosissaan, että voivat jäädä sarvistaan kiinni toisiinsa ja kuolla. Rykimäajan jälkeen marraskuussa hirvas pudottaa sarvensa. Vasat ja ei kantavat naaraat eli runot pudottavat sarvensa varhain keväällä. Vuoden kriittisimpänä ajankohtana huhti-toukokuussa vain kantavilla naarailla on sarvet. Ja se onkin tuolloin hirvasta korkeammassa asemassa, koska sillä on sarvet, joilla puolustaa ruokapaikkojaan. Kantava naaras pudottaa sarvensa vasomisen jälkeen.

Sarvien katkaisu pudottaa vaatimen ja myös hirvaan alemmaksi lauman arvoasteikossa.

Maahan pudonneet hirvaan sarvet ovat hyvä käsityömateriaali. Sarvista valmistetaan koruja, astioita, puukon kahvaosan koristeita ja monenmoisia matkamuistoja. Tärkeimmät työvälineet ovat saha, hiomakone ja kaiverrin. Sarven kappaleita annetaan myös koirille kaluttaviksi, hivenainepitoisuutensa ansiosta ne ovatkin terveellisiä.

Pieni knoppitieto: Joulupukin Petteri onkin naaras, koska urokset ovat pudottaneet sarvensa jo marraskuussa!

Lähteet
Wikipedia
Suomenluonto
maailmankuvalehti.fi
Ryrys.fi
is.fi

Isot poronsarvet

Isot poronsarvet
Isoja, paksuja, painavia ja hintavia sarvia, kunto vaihteleva.

Pilkkomismahdollisuus..

Kallosarvet

Kallosarvet
Poron kallosarvia – hieman kuten sarviparit, mutta (lähes) satavarmasti samaa..

Kruunulliset sarvet

Kruunulliset sarvet
Luonnostaan tippuneet sarvet

Sarviparit

Sarviparit
Poronsarvia, jotka ainakin näyttävät siltä, että voisivat olla samasta päästä. Sarviparit..

Selänraaputtimet

Selänraaputtimet
Kun selkää kutittaa, on ratkaisu selänraaputin. Nämä ovat poronsarvia siinä missä..
Sivu 1 / 13   Tuotteita yhteensä 779 kpl